Temettü, bir şirketin dönem karından, belli bir miktarı nakit para olarak hisse sahiplerine dağıtmasıdır.
Ne kadar temettü alacağınız, elinizdeki pay adedine göre belirlenir.
Şirketin temettü dağıtıp dağıtmayacağı, dağıtacaksa tarihi ve miktarı, şirketin genel kurulunda belirlenir.
Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeter.
Temettü almak için hisseyi 1 sene vbz. bir süre tutmanız veya belli bir lot sayısından fazla almanız gerekmiyor. Temettü dağıtımından 2 gün önce 1 lot bile alsanız temettü alırsınız.
Şirket genel kurulunda temettü kararı aldığında, bunu bir bildirim ile KAP'a duyurur. Bildirim içinde brüt ve net, pay başı temettü miktarı bulunmaktadır.
Temettü gününden önceki kapanışta, elinizdeki hisse pay sayısını, şirketin açıkladığı net temettü miktarı ile çarptığınızda, ödenecek nakit temettü miktarı ortaya çıkar.
Hak ettiğiniz net temettü miktarı, yatırım hesabınıza temettü dağıtım gününü takip eden 2. iş günü geçer.
Paranın yatması için banka veya aracı kuruluşu aramanıza gerek yoktur.
Bazı aracı kurumlar, temettü günü (yani iki gün beklemeden), hisse alımında temettü parasını kullanmanıza izin verir. Bu konu ile ilgili aracı kurumunuzdan bilgi alabilirsiniz.
Temettü günü hisse fiyatı, pay başı brüt temettü miktarı kadar düşer.
Düzeltilmiş hisse fiyat grafiklerinde temettü geri yansıtıldığı için bu düşüşü göremezsiniz. Düzeltilmemiş hisse fiyat grafiklerinde temettü günü olan düşüş gözükür.
Temettü taksitini almak için, ilgili taksit tarihinden bir gün önceki borsa kapanışında hissenin sizde olması gereklidir.
Örneğin, ilk taksiti alıp, sonra hisseyi satarsanız, ilerideki diğer taksitleri alamazsınız.
Şirket sermaye artışı yaptığında, pay sayısı değişeceği için, daha önceden açıklanan ve dağıtılmamış temettülerin pay başı miktarı, sermaye artışı sonrası güncellenir.
Yurtdışında, belli hisseleri alarak, her ay temettü geliri elde etmek mümkün iken, ülkemizde genelde hisseler yılda 1 defa temettü verir.
Ülkemizde, temettülerin çoğu mart-haziran ayları arasında dağıtılır.
Size net temettü ödenir. Hisse fiyatı ise net temettü artı stopaj kadar düştüğü için, temettü öncesi satıp, sonra geri alsanız, hisseyi tutana kıyasla stopaj kadar kar edilebilir.
Ancak temettü günü fiyat artarsa veya banka komisyonu sebebi ile bu işlemden zarar olasılığı da yüksektir.
Yıl içindeki toplam temettü geliriniz belli bir limiti geçiyorsa beyan vermelisiniz. Bu limit her sene değişiyor olup (ör: 2020 için 49binTL üstü), vergi dairesi sitesinden kontrol etmelisiniz.
Temettünün yarısı vergiden muaftır. Ayrıca temettü stopajını verginizden düşebilirsiniz.